Strenge krav til boliglån påvirker byggebransjen

Det er kommet strengere krav til å få boliglån, med blant annet et krav om 15 % egenkapital for å få et lån til ny bolig. Dette er ment for å få en mer forsvarlig økonomisk tilstand for huskjøpere, slik at de skal kunne takle tider der renten går opp. Enn så lenge er renten tilnærmet 0 %, og det vil i praksis bety at det er gratis å låne penger i banken. Men kan folk takle renteoppgang på 2 %?

Nedtur i vente for arkitekter

Kombinerer man 15 % egenkapital og at det faktum at du maks kan låne 5 ganger egen inntekt, så er vi i praksis der at det vil gå ut over andre næringer. Når boliger ikke bygges, vil for eksempel byggebransjen få mindre å gjøre. Får snekkere og tømrere mindre arbeid, blir det også nedgang i arkitektbransjen. Så selv om politikere mener godt med å bremse litt på den norske lånefesten i gode rentetider, vil andre yrkesgrupper få det langt tøffere i fremtiden om prognosene stemmer.

Bruk pengene annerledes

Det er med andre ord ikke lett å få verken nytt lån til hus, eller refinansiering lengre, og da kan jo de pengene du har til overs kanskje brukes til andre ting? – fyll huset med nye møbler og kanskje få ditt gamle hus til å fremstå som fresh og nytt i interiøret. Da vil man fort glemme tanken på at man ønsker en ny bolig. Det skal ikke mye til for å bli tilfreds og kanskje roe ned søket etter noe nytt, som man kanskje ikke har råd til.