Slik beskytter du deg mot skader i sommer

Sommeren er høytid for ferie, bading og is. Men det er også høytid for skader. Sommersesongen utfordrer kroppene våre på flere nivåer, enten det er et stup i havet som går galt, et barn som faller ned fra et tre og knekker foten, eller skrubbsår etter en fartsfylt tur på sykkelen gjennom asfaltgatene. Solbrenthet, utslett, insektbitt og andre plagsomme sider ved sommerlivet er med på å skape skader. Det er mange måter du kan beskytte deg på ved å ta forhåndsregler. Bruk gnagsår-plaster før uhellet er ute, ta det med ro på sykkelen og bruk salver som beskytter.

Evig kø på legevakta

Ved å gjøre enkle grep kan man altså unngå en del skader. Men noen skader unngår man ikke og da er jo gjerne et besøk på den lokale legevakta neste steg. Men også i helse-Norge er det ferietid og lav bemanning går utover pasientene i fellesferien. Derfor kan det være greit å være forsiktig med fiskekroken når du skal fiske, slik at du slipper å vente i timer på legevakta med en krok hektet fast i øyenbrynet ditt. Det samme gjelder å lære ungene å være forsiktig når de sykler og klatrer i trær. Forsiktighet er den beste måten å unngå den evige køen på legevakta og man får i tillegg mer utbytte av ferien sin. Husk at også sykepleiere og leger tar ferie.

Gode råd finnes

Det er jo ikke alt man trenger å sette seg på venterommet hos legevakten for. I disse tider med enkel tilgang til mobilnett og det faktum at “alle” har nettbrett og smarttelefoner, gjør at veien til å få råd er kortere. Spesielt hvis du kanskje har fått et insektbitt som hovner opp og du er usikker på om du trenger medisin. Å bruke Kry.no når du trenger råd fra legen er et tips – en enkel måte å få snakket med en lege på før du tar den tunge veien til legevakta. Du kan også få de rådene du trenger for å lindre en smerte. I de fleste tilfeller er nemlig insektbitt helt ufarlige, selv om det kan medføre febertendenser. Nyt sommeren og ta vare på ferien.